De succes illusie

"Geloof jij in sprookjes?" vraag ik mijn zoon van 10. 

"Nee, natuurlijk niet papa, sprookjes zijn verzonnen verhalen door grote mensen. Maar ik vind het vaak wel mooie verhalen".

 

Elke branche kent wel sprookjes. Vaak prachtige verhalen, maar niet perse 'waar'. Binnen coaching is dat niet anders. Vooral het 'succes-sprookje' kom ik vaak tegen: als je doet zoals de coach jou aanreikt of voorschrijft, dan behaal je succes op jouw vraagstuk.

 

Opmerkelijk, aangezien voor zo ver ik weet succes niet maakbaar is. En niet onbelangrijk: de klant kan bij het uitblijven van succes een sterk gevoel van falen ervaren. Dat kan nare gevolgen hebben.

 

Succes is mijns inziens een illusie. Richard Engelfriet schreef er een treffend boek over: #DeSuccesIllusie

 

Mijn oplossing: wees als coach transparant in jouw aanpak, beloof geen gouden bergen of succes en wees eerlijk in wat jouw mening of overtuiging is & wees daarbij terughoudend met zogenaamde wetenschappelijke 'bewijzen'.

 

Welk sprookje doet de ronde in jouw werk?

 

#succesillusie #coaching #transparantie

Reactie schrijven

Commentaren: 0