Coaching voor leidinggevenden

In oktober start ik een coachingstraject met een zeer ervaren (interim) afdelingsmanager. Nu hoor ik nog (te) vaak de volgende vraag:

"๐˜ž๐˜ข๐˜ต ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฎ/ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ?"

Zonde. Ongeacht jouw functie kan coaching namelijk bijdragen aan het weer scherp stellen van jouw doelen en in welke mate jouw normen, waarden en opvattingen daar aan bijdragen of jou juist daar in belemmeren.

Ook deze leidinggevende mankeert dus niets. Integendeel. Het is mijns inziens juist nastrevenswaardig om, net als hij, bewust te kiezen voor een terugkerend ontwikkeltraject. Een check-up voor leidinggevenden zoals je wilt.

Wat is jouw mening over coaching voor leidinggevenden? ๐Ÿง

#leiderschapย #leiderschapscoaching

Reactie schrijven

Commentaren: 0