Ervaring-garantie

'Ervaring-garantie, wat is dat nu weer?'

 

 

Ok, ik zal meteen schuld bekennen: die term heb ik zojuist zelf verzonnen. Misschien dat je op basis daarvan nu al afhaakt, maar ik vraag je nog even geduld te hebben en een klein stukje door te lezen.

 

De term 'ervaring-garantie' heb ik verzonnen als tegenhanger van de welbekende term 'succes garantie'. Zeker in 'goeroe-land' (dank aan 'De Succes Illusie' van Richard Engelfriet!), maar ook dichter bij huis of op het werk wordt te pas en te onpas succes gegarandeerd wanneer je zus of zo doet. Oftewel als je maar keurig x doet, volgt automatisch y. Waarbij y dan staat voor het succes dat je wenst te bereiken. En behaal je geen succes? Dan heb je (dus) gewoon x niet goed genoeg toegepast. Gek genoeg, vinden de meesten van ons dit heel logisch en geloofwaardig. We zijn dan ook bereid om voor die succes garantie (veel!) geld te betalen.

 

Maar wat wil nou het geval: er schijnt geen enkel wetenschappelijk bewijs voor handen te zijn waar uit blijkt dat succes maakbaar is. Waarom we dan toch zo hardnekkig hierin blijven geloven en daarvoor onze portefeuille trekken, is mij een raadsel. Wel denk ik het volgende te weten: sprookjes verkopen, nuances niet.

 

Eigenzinnig als ik ben, doe ik toch een poging.

Stel, je wilt als medewerker meer tijd besteden aan die zaken waar je invloed op hebt en niet langer gefrustreerd je neus tegen spreekwoordelijke muren stoten. Maar je merkt dat je hierin vastloopt in jouw eigen doen en denken en besluit daarom begeleiding te zoeken. Na enig speurwerk kom je twee aanbieders tegen waarbij jij een goed gevoel hebt. Je besluit ze beiden te benaderen en vraagt hen om een offerte. Dit is wat je vervolgens - qua prijs - ontvangt:

 

Aanbieder A:

Begeleiding face to face, 7 sessies van 1,5 uur, 250,- euro per uur, excl. BTW

Met Succes Garantie

 

Waarbij de succes garantie (dus) inhoudt dat wanneer jij keurig die 7 sessies bijwoont en de huiswerkopdrachten doet, jij na afloop van het traject GEGARANDEERD meer tijd besteedt aan die zaken waar je invloed op hebt en niet langer gefrustreerd je neus tegen spreekwoordelijke muren stoot.

 

Aanbieder B:

Begeleiding face to face, 7 sessies van 1,5 uur, 130,- euro per uur, excl. BTW

Met Ervaring Garantie

 

Waarbij de ervaring garantie (dus) inhoudt dat wanneer jij keurig die 7 sessies bijwoont en de huiswerkopdrachten doet, jij na afloop van het traject GEGARANDEERD een ervaring rijker bent. Hoe je die ervaring vervolgens labelt of wat je met die ervaring doet, is aan jou. Het is je gegund dat het jou helpt bij het bereiken van jouw doel. 

 

Zeg 'es eerlijk, voor wie zou jij gaan?

 

Succes garantie is inmiddels een algemeen geaccepteerd fenomeen in het toepassen van allerlei (verzonnen!) methodes, het inkopen van trainingen of bij het aangaan van (coachings) trajecten. Helaas met soms kwalijke gevolgen. Want wat nu als dat succes uitblijft? Juist! Dan is dat jouw eigen schuld - er is dan altijd wel iets te vinden waaruit zou blijken dat je de regeltjes (van bijvoorbeeld de methode) niet goed toegepast hebt of dat jij je gewoonweg niet voldoende ingezet hebt. 

 

Ik nodig je uit om vooral zelf te blijven nadenken en te gaan voor nieuwe ervaringen. Of dat nu een rondje-rond-de-wereld-op-de-fiets is of een goed gesprek; allebei in beginsel even waardevol - het is maar hoe jij die ervaring labelt en hoe je die vervolgens wenst te gebruiken.

 

Ik wens jou een ervaring-vol (werk)leven!

 

ARNT

aandacht, resultaat, nuchter, toewijding

 

Arnt Vermeer

Reactie schrijven

Commentaren: 0